corner ext.jpg

SELLWOOD ADU

Departure_scatter-01.png

The nature of THE PLACE

  • Established SE Portland neighborhood.

  • Oversized lot. Ability someday to divide the lot into 2 parcels.

  • A detached backyard ADU with privacy issues to/from neighbors.

 

 

The nature of THE CLIENT & THEIR NEEDS

  • A multi-generational family where the grandparents will occupy the new backyard ADU while the parents and their kids will occupy the main house. The common backyard space design being a shared space between the 2 families.

  • Net-zero principles utilized.

  • Connections between the main house and ADU needed

  • A view to the West Hills and downtown was desired from the roof deck.

  • Desired aesthetic: a modern Japanese inspired space.

THE DESIGN RESPONSE

  • Site planning for a multi-generational family where the property provides for separate dwelling units and shared yard areas.

  • Site planning with garden areas, play areas, outdoor seating areas, outdoor eating areas.

  • Created privacy between the main house and ADU 

  • Esthetic:  Modern Japanese - wood, steel, glass, natural light.

  • 1 bedroom, 1 bath, 800 sf adu with full basement and access to rooftop deck and garden.  Views to downtown Portland and the West Hills.

  • Add a considerations throughout the site and ADU.

  • Net-zero ready envelope and using “better built” methods and materials.

THE CLIENT'S RESPONSE

I can't say enough about Departure Architecture and Dan. Dan helped us build a beautiful home from start to finish. Dan invests a lot of time to really understand his clients needs and desires and then comes to the table with ideas to share and build upon. Dan really took the time to understand our family needs and helped us produce an ideal home. I would highly recommend Dan to anyone who is looking for professional, knowledgeable, and easy to work with architect that always puts your needs in front of his.