near hot tub.jpg

NORTH PORTLAND ADU

Departure_scatter-01.png

The nature of THE PLACE

  • An existing residence is located in an older established North Portland neighborhood.

  • Oversized private size backyard.

  • Needed a property master plan to efficiently use the property.

 

 

The nature of THE CLIENT & THEIR NEEDS

  • Create an addition to the rear of their existing 1940’s house that could serve 2 purposes. Initially, the addition would connect a short “art” hall that also contains a sink area to a new main bedroom with closet area and a private bathroom and laundry area.

  • The design also needed to be separated from the main house if it were to be divided and become an ADU to rent out.

  • Also create a new covered deck.

  • Needed a property master plan to efficiently use the property with new gardens, landscaping, and hardscaping around the house.

  • The new project needed a better connection from the raised main floor plate down to the backyard.

  • Net-zero inspired construction: exterior insulation, mini-split heating and cooling, unvented roof with rigid insulation over the plywood, and air-tight construction.

THE DESIGN RESPONSE

  • Reflecting the neighborhood, the addition is backyard modern response with the new oversized shed dormer type roof.

  • Simple floor plan with a new covered deck separating the existing house and the new addition.

  • Bedroom focuses on back yard.

  • The new covered deck is now accessed from the existing kitchen.

  • Open exposed beams.

  • Window seat to the garden area.