NEW BACK CORNER.jpg

MOUNTAIN HOME

Departure_scatter-01.png

The nature of THE PLACE

  • Existing residence requiring a complete interior gut / renovation + Kitchen addition to an existing residence.

  • Rural, mountains, forested setting along the Columbia River Gorge Scenic Area.

 

 

The nature of THE CLIENT & THEIR NEEDS

  • A home for a young family who entertains a lot, home-schools, and performs some commercial baking and cooking.

  • Island as the center workspace.  Guests or others work around the island.

  • Wanted a new energy efficient design throughout with net-zero principles utilized.

  • The Kitchen is central focus for the family.

  • Needed an open Kitchen concept with a huge central island and lots of natural light.

  • Work areas for kid’s home-schooling.

  • Overall finishes update to create a NW Modern feel both inside and out.

  • Special needs child who requires ADA features throughout, including the main floor bathroom.

THE DESIGN RESPONSE

  • A new entry drive access and sequence into the property was redirected thru the trees to arrive at the house.

  • Widened the entire 1st floor to accommodate the new Kitchen design to allow the island design.

  •  Updated NW Modern feeling with the finishes throughout – wood, steel, glass.

  • New exterior siding, exterior insulation added for a more efficient exterior envelope and triple paned windows throughout.