1 vines:front:bridge.TIF

VINEYARD RESIDENCE

Departure_scatter-01.png

The nature of THE PLACE

  • A private residence.

  • Located on a 200-acre vineyard in the Willamette Valley.

  • House location needed to prioritize leaving the best portions of the property for growing grapes.  

  • A few possible locations were considered. 

 

 

The nature of THE CLIENT & THEIR NEEDS

  • A 2nd home for a retired couple to be within their vineyard and views.

  • Interested in a sustainably built home that was energy efficient.

  • 2 bedroom, 2 ½ bath.

  • Wine cellar.

  • Courtyard and drop-off area.

  • Covered outdoor areas.

  • Driveway entry bridge that delineates the private area of the house from the public zone.

THE DESIGN RESPONSE

  • The final location of the residence at the edge of the vineyard on north-facing ridge overlooking the other half of the vineyard.

  • Because of the steep slope, a stone retaining wall was constructed along the ridge. The stone also became the anchor material for the base of the residence.

  • Overall design concept revolved around the simple, gabled agricultural buildings in the region. Exposed heavy timber gable structures with simple shapes.

  • Design solution is a broad low pitched gabled structure with timber framing that is exposed on the exterior as well as the interior.  The heavy timber utilized repurposed wood timbers from a recently deconstructed structure.

  • An entry bridge arrival element provides a covered drop-off and announces the private courtyard.

  • The bridge also allows a view out to the vineyard.

  • Air conditioning was eliminated because the design incorporated a natural cooling design using nature’s “stack effect” which allows warm air to rise and then to be exhausted with automated ridge skylights.

  • The floor plan is a simple linear plan with a central open sculptural stair which also contributes to the homes’ stack effect.

  • Simple palette of wood, glass, concrete, steel.